Autorisert regnskapsførerselskap                                                 +47 95 99 34 44                                                 post@firmakompetanse.no

Hvorfor betaler vi kun halv skatt i desember?

Mange tror at vi ikke betaler skatt for halve desember, men dette er i teorien feil. I Norge betaler alle litt ekstra skatt jevnt gjennom året som vi får igjen på slutten av året gjennom halv beskatning. Årsaken er fordi det er mange som har ekstra kostnader i desember når man gjerne skal kose seg litt ekstra. Det skal blant annet handles julegaver og mat. Halv skatt i desember fungerer som en slags sparing fra statens side så folk har mer å bruke når det trengs, og for å forhindre at en påtar seg gjeld inn i nyåret.

I tillegg fungerer den som en sikkerhet for de som har oppgitt for lite inntekt i skatteåret, eksempelvis der man har fått ny jobb og er usikker på hva man tjener. La oss si at man forventet å tjene 400.000 kr i løpet av året, mens man har tjent 430.000 kr. Det er valgfritt å få halv skatt i desember, og hvis tilfellet er som over kan man be om å ikke få halv skatt i desember slik at man ikke får en såkalt «skattesmell» året etter. Skattesmell vil si at du blir skyldig skatt og må betale tilbake når sommeren kommer.

Halv skatt trekkes ofte automatisk med mindre arbeidstaker gir beskjed om å ikke gjøre det.

I desember er det også viktig å ta en gjennomgang av skattekortet. Spesielt dersom man har tabelltrekk. Her må man se om faktisk lønn samsvarer med det som er oppgitt til skatteetaten, så det blir riktig beskatning fra og med nyåret.

Fra 2016 ble det tillatt å betale halv skatt i november i stedet for desember for de som heller ønsker dette.

Halv skatt i desember F&Q

Hvorfor betaler vi halv skatt i desember?

I Norge betaler alle litt ekstra skatt jevnt gjennom året som vi får igjen på slutten av året gjennom halv beskatning.

Må man betale halv skatt i desember?

Man trenger ikke betale halv skatt i desember. Dersom du ønsker å betale full skatt i desember gir du beskjed til arbeidsgiver om dette.

halv skatt desember

Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Firmakompetanse AS
Ta kontakt med oss

    Firmakompetanse AS
    Send us a message